PT SEINÄJOKI
  • Etusivu
  • Tiina
  • Sandra
  • Blogi

BLOGI

Mitä pitäisi syödä?

1/12/2020

0 Comments

 
Picture
Tätä me personal trainerit kuulemme usein: mitä minun pitäisi syödä. Vastaus tähän voi vähän yllättää: ihan mitä haluat. Eihän se voi olla näin yksinkertaista? Eihän? No ei se ihan ole. Homman juju on siinä, että syö sitä kaikkea kohtuudella.

Ravinto ei ole rakettitiedettä on yksi lempisanontani ravintoneuvontaa ajatellessa. En usko dieetteihin enkä pussikeittojen voimaan pitkällä tähtäimellä. Uskon oikeaan, puhtaaseen ruokaan, satunnaisiin sattumiin sekä kohtuuteen. Joskus vaatii itsekuria olla syömättä pääosin suklaata, joskus vaatii tahtoa syödä yhtään mitään, joskus pitää vähän kokeilla, että löytää itselleen sopivat jutut. Mutta kyllä, seison sanojeni takana: syö sitä mitä haluat.

Syömällä sitä, mitä haluamme, syömisestä tulee mukavaa ja rentoa. Pitkällä tähtäimellä toimii paremmin syödä kivoja juttuja kuin pakottautua syömään jotain mistä ei pidä. Jos et voi sietää parsakaalia, älä syö parsakaalia. Jos taas rakastat pitsaa, tee siitä mahdollista niillä raameilla, jotka tekevät pitsastakin terveellistä jokapäiväistä ruokaa: esimerkiksi tortillapohjan päälle tehty tonnikala- tai kanapitsa tomaattimurskalla, paprikalla ja ripauksella kevyehköä juustoraastetta on jo ihan normaalia ruokaa. Vaikka juustoa olisi isompikin ripaus. Tai vaikka mukana olisi vähän muutakin. Sen sijaan lähipitserian rasvaisin juustolätty kannattaa jättää satunnaiseksi tuttavuudeksi, mikäli tavoitteena on painonhallinta tai terveempi keho.

Tätä menetelmää voi soveltaa lähes mihin tahansa korvaamalla, vaihtamalla ja muuttamalla suosikkiruokareseptien ainesosia ns. parempi valinta -tekniikalla. On väliä valitseeko makaronilaatikkoon vaalean makaronin, rasvaisimman kerman ja jauhelihan sekä kuorruttaako koko komeuden kermajuustolla sen sijaan että valitsisi täysjyvämakaronin, kevytkerman tai munamaidon, vähärasvaisen jauhelihan tai vaikka broilerin jauhelihan sekä vähärasvaisen juuston. Ihan todella on väliä. Sama ruoka, ihan eri tulos kehoasi ajatellen.

Psykologisesti katsottuna alamme himoita juuri sitä, minkä kiellämme itseltämme. Kieltäytymisen sijaan onkin parempi täyttää ruokavalionsa hyvillä jutuilla. Jos ruokavaliosi on ihan retuperällä, aloita lisäämällä hyviä sattumia epäterveellisten joukkoon; tee parempia valintoja hiljalleen. Vaihda kevyempään, vähäsuolaisempaan tai vähäsokerisempaan. Mitä enemmän täytät päivittäisiä ruokailujasi hyvillä asioilla, sitä vähemmän sinne mahtuu tai edes jaksat syödä huonoja asioita. Ne eivät ole kiellettyjä, niitä tulisi vain mahtua päivääsi vähemmän.

Muutos ei tapahdu yhdessä yössä, mutta älä odota maanantaita. Jos nyt herkuttelit, ei loppupäivä tai viikko ole ollenkaan pilalla! Mieti kokonaisuutta: yksi huono ateria mahtuu viikkoon, yksi herkku ei pilaa koko päivää, eikä pieni kompastus palauta sinua lähtöruutuun. Emmehän me autolla ajaessamme heräteviivaan ajattele, että antaa mennä vaan ja anna auton paiskautua ojaan tai vastaantulevien kaistalle? Ehei, me teemme korjausliikkeen.

Olipa tavoitteesi painonhallinta tai hyvä olo, niin ravinto on polttoainettasi sekä rakennusainetta, jota kehosi tarvitsee. Anna siis kehollesi mahdollisimman monipuoliset eväät, jotta se jaksaa kuljettaa sinua kohti tavoitettasi.
Picture
0 Comments

Korona voi olla tekosyy, ei syy

15/10/2020

0 Comments

 
Picture
Voiko pandemia parantaa kansanterveyttämme? 
Olen iloinnut huomatessani, kuinka lenkkipolut ovat täyttyneet lenkkeilijöistä, ihmiset treenaavat ulkona yhdessä. Perheitä, pariskuntia ja ystävyksiä näkyy lenkkeilemässä. Jopa palavereja pidetään ulkona kävellen, pitäen pientä turvaväliä, tautitilanteesta riippuen. Ulkoliikuntapaikkoja käytetään ja se on hienoa, sillä käyttöön ne ovat tarkoitettu. Kuntokeskusten kävijämäärät hiipuvat ja se surettaa. Miten ne pysyvät pystyssä? Tarvitsemmehan me kuntosaleja tulevaisuudessakin. 

Kauppakeskuksiin ja muihin sisätiloihin ei tee välttämättä mieli mennä silloin, kun virus nostaa päätään. Ihmiset, joiden elämässä ulkoilu ei ole ennen ollut läsnä, ovatkin löytäneet itsensä lenkkipoluilta metsän keskeltä. Luontoon voi aina mennä. Siellä on tilaa hengittää, levähtää hetki ja antaa stressitasojen laskea. En tiedä parempaa keinoa parasympaattisen hermoston aktivointiin, kuin luonnossa vietetty aika. Terveysvaikutukset näkyvät nopeasti, esimerkiksi jo seuraava yö on levollisempi oman kokemukseni mukaan.  Millaisia kokemuksia sinulla on?

Miten korona on vaikuttanut liikkumistottumuksiini? 
Keväällä olin kaksi kuukautta pois kuntosalilta ja näin ei ole tapahtunut naismuistiin. Säikähdin totaalisesti, kun olin Espanjan lomalla ja maahan määrättiin ulkonaliikkumiskielto, tartuntamäärät ja kuolleisuus kasvoivat päivä päivältä. Suomeen palattuani määrättiin 14 vuorokauden karanteeniin. Kaksi viikkoa karanteenissa maaseudulla, keskellä perheen, metsien ja meren vieroitti hyvin painonnostoharjoittelusta. 

Totuin liikkumaan paljon enemmän ulkona, aerobinen harjoittelu sivuutti voimaharjoittelun. Luonnosta tuli entistä tärkeämpi. Kaipasin silti kuntosalille, halusin kiinni tankoon ja levypainoihin. Uskottelin itselleni ja aivan totta se onkin, niinpä uskottele sinäkin itsellesi, jos et pääse tai ole päässyt lempiharrastuksesi pariin, että keho tykkää vaihtelusta, erilaisista kausista. Kuntoliikkujan pohjakunto ei koskaan voi olla liian hyvä.

Oi sitä ilon ja onnen tunnetta, kun palasin voimaharjoittelun pariin alkukesästä ja sain tehdä ensimmäiset etukyykyt ja rinnallevedot. Silloin olin varma, että tämä on minun lajini ja harrastukseni, josta aion pitää kiinni. Totesin myös, että peruskunnon kehittämisestä oli todella hyötyä, sillä palaudun helpommin voimatreeneistä.

Korona ei ole syy, se on tekosyy 
Se, että ei pääse ohjatuille tunneille, ei tarkoita, että liikkumisen voisi kokonaan lopettaa. Ei todellakaan voi. Ei keho tiedä, että maan päällä riehuu jopa tappava virus ja sinä tai läheisesi olette riskiryhmässä ja sen takia lakkaat liikkumasta. Se alkaa oireilemaan, jos ei heti, niin hetken päästä, jos se on tottunut säännölliseen liikkeeseen ja sitä sille pitää antaa. Netti on täynnä videoita ja harjoitteluohjelmia maksutta tai maksulla, riippuu siitä mitä haluat. Personal trainer -palveluita voi ostaa etänä, kuten allekirjoittaneelta ja kollegaltaan ja valmentajan kanssa voi harjoitella vaikka koko kauden kaksin ulkotiloissa, ei meiltä ideat lopu. Se on vain sinusta itsestäsi kiinni, mitä sinä haluat. 

Vaikka et pääsisi kuntosaliharjoittelun pariin, tansseihin tai mikä ikinä harrastuksesi onkaan, lenkkeily jalan tai pyörällä sekä lihaskuntoharjoittelu oman kehon painolla ylläpitävät ja jopa kehittävät kuntoasi. Riippuu tavoitteistasi ja siitä, kuinka olet aikaisemmin harjoitellut. Älä missään nimessä jätä liikkumatta vain siksi, että et pääse tekemään sitä, mitä rakastat tehdä! Epämukavuusalueella kehittyy. Ota tämä haasteena vastaan ja haasta itseäsi. Harjoittele jotain uutta kotona tai ulkona ystävän kanssa. Voit löytää uusia tapoja nauttia liikunnasta.

Mielestäni koronaa suurempi riski on jättää liikkumatta. Nyt oltaisiin oltu jo yli puoli vuotta liikkumatta! En suinkaan vähättele virusta ja sen riskejä, vaan painotan, että se ei ole syy jättää liikkumatta. Liike on lääke keholle ja mielelle. Tämä klisee on fakta. 
Picture
0 Comments

Matkani personal traineriksi

15/9/2020

0 Comments

 
Picture

Sandra kertoo

Mitä hyvinvointi minulle merkitsee?
Hyvinvointi on minulle kaikki kaikessa, sillä se että itse voin hyvin, vaikuttaa ihan jokaiseen asiaan  elämässäni. Eikä se vaikuta vain minun elämääni, vaan myös ympärilläni olevien ihmisten elämään. Oletko koskaan miettinyt, miten itse vaikutat ympärilläsi oleviin ihmisiin? Entä miten voisit vaikuttaa?

Millainen on liikkujataustani?
Nuorempana olin kova lukemaan ja kun kirjaston lainakirjat oli luettu, oli vuorossa kotoa löytyvät Voi hyvin!, KuntoPlus sekä muut hyvinvointiin liittyvät lehdet. Kokeilin lehtien kotijumppia ja juoksuohjelmia ja imin tietoa terveellisestä ravinnosta. Halusin voida mahdollisimman hyvin, mutta ei mielessäni ollut liikunta-ala aikuisena, vaan haluisin opettaa terveystietoa yläkoulussa. 

Liikkujataustani on ihan tavallinen kuntoliikkuja, toisinaan enemmän ja toisinaan vähemmän liikkunut. Mitään lajitaustaa lapsuudesta tai nuoruudesta minulla ei kuitenkaan ole. Muistan jakson, kun elämäntilanne parikymppisenä oli rankempi ja henkisesti voin huonosti, vaikka sitä en silloin ymmärtänytkään ja hakemalla hain hyvää oloa erilaisten dieettien ja painonpudotusohjelmien kautta, tunteakseni oloni hyväksi ja energiseksi ja näyttääkseni paremmalta. Pudotin melkein 10 kg painoa ja se sysäsi minut kuntosalille, vihdoinkin kehtasin mennä ihmisten ilmoille treenaamaan. Olin tehnyt kotitreenejä ja lenkkejä siihen saakka.

Toivon, että käsitys omasta ulkonäöstä tai liikuntataidoista ei olisi kenellekään este lähteä liikumaan. Nykyään liikun hyvän olon ja terveyden takia ja ulkonäön muokkaaminen liikunnalla on aivan toissijainen asia. Vuosia se otti, mutta löysin kuin löysinkin aidon halun liikkua ja uskon, että se on mahdollista meistä jokaiselle - muuttaa omia elämäntapojaan.

Miksi halusin liikunta-alalle?
Otin itselleni personal trainerin, kun en oikein tiennyt mistä salilla aloittaisin pitkän tauon jälkeen. Personal trainer oli kuin siunaus. Ostin ison paketin, siitä riitti treenejä säännöllisesti koko vuodeksi. Säännöllisyys oli avainsana, säännöllisyydellä liikunnasta tuli osa arkirutiinejani.

Säännöllinen liikunta toi mukanaan säännöllisemmän ja ravitsevamman ruokailun, positiivisen kierteen, mikä vaikutti kaikkeen. Minua oli autettu voimaan paremmin. Silloin päätin, että haluan itsekin tehdä työtä, missä voin auttaa ihmisiä voimaan paremmin, mutta en vielä tiennyt mitä se voisi olla.

Miten minusta tuli personal trainer?
Ihan ex tempore hain opiskelemaan liikunta-alalle ja intuitioon luottaen otin opiskelupaikan vastaan ja lopetin päivätyöni. Nyt saan koulutettuna alan ammattilaisena auttaa ihmisiä voimaan paremmin ja se tuntuu sydämessä hyvältä.
Picture

Tiina Kertoo

Mitä hyvinvointi minulle merkitsee?
Hyvinvointi on minulle mahdollisuus. Olen joutunut pariin otteeseen kamppailemaan oman hyvinvointini puolesta ja joutunut punnitsemaan, miten tärkeää terveys - fyysinen ja psyykkinen - onkaan minulle. Ehdottomasti se, että pidän itsestäni huolta syömällä terveellisesti (suurimmaksi osaksi), liikkumalla säännöllisesti (useinmiten) ja lepäämällä riittävästi (ainakin yritän), antaa minulle mahdollisuuden olla terve ja elää hyvää ja täyttä elämää. Tätä samaa mahdollisuutta haluaisin jakaa myös muille.

Millainen on liikkujataustani?
Suhteeni liikuntaan on vuoristoinen. Olen hyötyliikkunut aina paljon, pyöräillyt, uinut ja liikuskellut paljon luonnossa, mutta varsinaista liikuntaa olen nuorempana karttanut. Koululiikunnan arpeuttamana vihasin liikuntaa, sillä uskoin olevani siinä huono; iso ja kömpelö. En kokenut olevani missään hyvä. Kun sitten vihdoin aikuisena ymmärsin, että vaikka en ole kuten muut, en ole silti huono. Pitkäraajaisena olinkin nuorena kömpelö, mitä luontainen kankeuteni ei parantanut.

Onneksi löysin itse liikunnan ilot aikuisempana, mutta tiedän ettei niin käy kaikille. Aikuisenakin minulla on ollut liikunnan suhteen erilaisia kausia. Parikymppisenä ramppasin salilla 4-5 kertaa viikossa ja harrastin aktiivisesti kaikenlaista. Sittemmin terveysongelmat pysäyttivät liikkumisen useammaksi vuodeksi. Tuon raskaan vaiheen jäljiltä olen pudottanut painoa pian parikymmentä kiloa ja kuntokin on palautumassa ennalleen, vaikka väliin mahtui toinenkin liikuntapaussi sydänsairauden vuoksi. Nyt olen ihan koukussa liikkumiseen, kun vihdoinkin saan ja uskallan turvallisin mielin laittaa itseni koville.

Miksi halusin liikunta-alalle?
Vastaus löytyy osittain edellisestä vastauksestani. Koska itselläni on ollut niin ristiriitainen suhde liikuntaan tiedän, että meitä on muitakin. Ja tiedän, miten vaikeaa on lähteä liikkeelle yksin. Haluan olla edistämässä hyvää oloa, hyvinvointia, terveyttä ja liikunnan iloa. Haluan jakaa onnistumisen kokemuksia, iloista mieltä ja ihania hetkiä liikunnan parissa, kuten minä olen niitä saanut ja löytänyt. Liikunan ilon löytäminen on ollut parhaita asioita, mitä minulle on elämässäni tapahtunut, ja haluan olla jakamassa sitä ilosanomaa muillekin. Haluan auttaa löytämään unohdetun itsetunnon ja vahvistaa sitä hyvää, mitä liikunta saa ihmisessä aikaan.

Miten minusta tuli personal trainer?
Meitä ohjaajia ja valmentajia tarvitaan erilaisia, sillä eivät kaikki halua vierelleen ihmistä, joka ei ole koskaan kamppaillut liikkumisen tai painon kanssa. On minulle vahvuus, etten ole täydellinen, vaan minulle uskaltaa ja kehtaa kertoa. Kun voitin oman sairauteni, osittain liikunnan avulla, päätin että nyt tai ei koskaan on aika tehdä liikunnasta työ! Liikunnan opintojen alusta asti oli selvää, että personal trainer on polku, jota haluan kulkea. Sitä kautta pääsen tekemään sitä ihmisläheistä ja välittävää työtä, jota rakastan.
Picture
0 Comments
    Picture
    Tässä blogissa käsittelemme liikuntaan, hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä aiheita.
    Blogia kirjoittavat personal trainerit Tiina Lehtineva ja Sandra Konola. Tervetuloa!
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Etusivu
  • Tiina
  • Sandra
  • Blogi